Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
7 °C 2 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Πολλαπλή σκλήρυνση: Η υγιεινή ζωή ασπίδα στην αναπηρία
[In]: Πολλαπλή σκλήρυνση: Η υγιεινή ζωή ασπίδα στην αναπηρία

[In]: Πολλαπλή σκλήρυνση: Η υγιεινή ζωή ασπίδα στην αναπηρία

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει τον κατάλληλο σύμμαχο για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αναπηρίας σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη παρατήρησαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά περιορισμένη σε πρόσθετα σάκχαρα και κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο αναπηρίας αλλά σχετίζεται και με λιγότερη κατάθλιψη, κόπωση και πόνο.
Επίσης, ο υγιενός τρόπος ζωής συνολικά, δηλαδή η τακτική άθληση, το υγιές βάρος και η αποχή από το κάπνισμα, λειτουργούν θετικά για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος σχεδόν 7.000 άτομα με διαγνωσμένη πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την διατροφή τους, στο πλαίσιο άλλης μελέτης. Πάνω από το 90% των συμμετεχόντων ήταν καυκάσιας καταγωγής, κατά μέσο όρο 60 ετών, ενώ έπασχαν από τη νευροεκφυλιστική νόσο για 20 χρόνια, κατά μέσο όρο.
«Δομήσαμε ένα σκορ διατροφικής ποιότητας βάσει της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης και παράλληλα χαμηλής κατανάλωσης κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και πρόσθετων σακχάρων από γλυκά και αναψυκτικά», εξηγεί η Δρ Καθριν Φιτζεραλντ, συγγραφέας της μελέτης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!