Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [In]: Πέντε χώρες αναζητούν στην Ανταρκτική τον αρχαιότερο πάγο της Γης
[In]: Πέντε χώρες αναζητούν στην Ανταρκτική τον αρχαιότερο πάγο της Γης

[In]: Πέντε χώρες αναζητούν στην Ανταρκτική τον αρχαιότερο πάγο της Γης

Λονδίνο
Με την Ανταρκτική να ετοιμάζεται να υποδεχτεί το καλοκαίρι, ερευνητικές ομάδες από τέσσερις χώρες προετοιμάζονται να ανοίξουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να εντοπίσουν πάγο ηλικίας τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων ετών -τα αρχαιότερα παγάκια του πλανήτη θα αποκάλυπταν στοιχεία για κυκλικές μεταβολές του κλίματος στο μακρινό παρελθόν.
Το αρχαιότερο δείγμα πάγου που έχουν εξετάσει μέχρι σήμερα οι γεωλόγοι συλλέχθηκε πριν από δέκα και πλέον χρόνια από την περιοχή Θόλος C στην Ανατολική Ανταρκτική. Σχηματίστηκε πριν από περίπου 900.000 χρόνια, όταν το κλίμα του πλανήτη είχε πια αρχίσει να ταλαντώνεται ανάμεσα σε θερμές και ψυχρές περιόδους κάθε 100.000 χρόνια.
Η κατάσταση ήταν όμως διαφορετική στο πιο μακρινό παρελθόν: μέχρι το ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, κάθε κύκλος του κλίματος διαρκούσε μόνο 40.000 χρόνια, εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature .
Προκειμένου να κατανοήσουν αυτή τη μεταβολή στα μοτίβα του κλίματος, γεωλόγοι και κλιματολόγοι ψάχνουν απεγνωσμένα για αρχαιότερα δείγματα πάγου.
Η επιχείρηση γεώτρησης που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα κόστιζε γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια και θα διαρκούσε αρκετά χρόνια -γι΄αυτό και οι ερευνητές πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι τρυπούν το σωστό σημείο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!