Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Η μητρική παχυσαρκία επηρεάζει τη βιολογική ηλικία του παιδιού
[In]: Η μητρική παχυσαρκία επηρεάζει τη βιολογική ηλικία του παιδιού

[In]: Η μητρική παχυσαρκία επηρεάζει τη βιολογική ηλικία του παιδιού

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με περιττά κιλά, έχουν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία, σύμφωνα με βελγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine .
Η μελέτη -η πρώτη του είδους της- δείχνει ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος της μητέρας, λίγο πριν από την εγκυμοσύνη, σχετίζεται με μικρότερο μήκος τελομερών στο νεογνό. Το μήκος των τελομερών αποτελεί δείκτη βιολογικής ηλικίας του ανθρώπου.
Τα τελομερή είναι τμήματα του DNA στο τέλος των χρωμοσωμάτων -όπως οι πλαστικές άκρες των κορδονιών- που προστατεύουν το γονιδίωμα. Με το πέρασμα του χρόνου και όσες περισσότερες φορές τα κύτταρα διαιρούνται, τόσο τα τελομερή μικραίνουν.
Το μικρό μήκος των τελομερών στους ενηλίκους, που αποτελεί ένδειξη γήρανσης, έχει σχετιστεί με διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2, καθώς και με πρόωρη θνησιμότητα. Στα νεογνά το μήκος των τελομερών δεν είχε μελετηθεί έως τώρα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάσλετ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Νάουροτ, μελέτησαν 743 μητέρες, 17-44 ετών και τα παιδιά τους, συσχετίζοντας το βάρος των πρώτων πριν κυοφορήσουν, με το μήκος των τελομερών των παιδιών μετά τη γέννα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!