Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
26 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 2 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Μελέτη εξηγεί γιατί μας πιάνει υπνηλία όταν βαριόμαστε
[In]: Μελέτη εξηγεί γιατί μας πιάνει υπνηλία όταν βαριόμαστε

[In]: Μελέτη εξηγεί γιατί μας πιάνει υπνηλία όταν βαριόμαστε

Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν γιατί έχουμε την τάση να μας πιάνει υπνηλία ή και να μας παίρνει ο ύπνος όταν απουσιάζει κάποιο ερέθισμα κινητοποίησης, δηλαδή όταν βαριόμαστε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications .

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τσουκούμπα θέλησαν να μελετήσουν γιατί ο άνθρωπος βιώνει μια ακατανίκητη επιθυμία να κοιμηθεί όταν βαριέται.

Οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν την διαδικασία του ύπνου μέσω γνωστικών και συναισθηματικών παραγόντων δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Όμως, οι ιάπωνες ειδικοί ανακάλυψαν ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κινητοποίηση και την ευχαρίστηση, γνωστός και ως επικλινής πυρήνας, μπορεί επίσης να παράγει ύπνο. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί έχουμε την τάση να νυστάζουμε ή να μας παίρνει ο ύπνος ότι βαριόμαστε, δηλαδή όταν απουσιάζει το κίνητρο.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Τμήμα Φαρμακολογίας της Σχολής Βασικών Ιατρικών Επιστημών και χρησιμοποίησαν χημειο-γενετικές και οπτικές τεχνικές για να ελέγξουν από απόσταση δραστηριότητες σε νευρώνες του επικλινή πυρήνα και τις συμπεριφορές που μεσολαβούν. Έτσι ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες του επικλινή πυρήνα έχουν μια εξαιρετικά ισχυρή ικανότητα να προκαλούν ύπνο που δεν διακρίνεται από το κύριο συστατικό του φυσικού ύπνου, στο στάδιο του βαθέος ύπνου, που χαρακτηρίζεται από αργής και υψηλής έντασης εγκεφαλικά κύμματα.

«Η ενδογενής αδενοσίνη της υπνηλίας είναι καλός υποψήφιος παράγοντας για την πρόκληση ύπνου στο επικλινή πυρήνα», εξηγεί ο Γιο Οϊσι, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!