Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [In]: Τα Μάτια της Έλσας: Η ποίηση του Αραγκόν και ο ταραγμένος 20ος αιώνας
[In]: Τα Μάτια της Έλσας: Η ποίηση του Αραγκόν και ο ταραγμένος 20ος αιώνας

[In]: Τα Μάτια της Έλσας: Η ποίηση του Αραγκόν και ο ταραγμένος 20ος αιώνας

Η ποίηση και η αλήθεια του Λουί Αραγκόν αντικατοπτρίζονται μέσα από τα μάτια της γυναίκας που αγάπησε, Έλσας Τριολέ, στην μουσικοθεατρική σύνθεση της Αθηνάς Κεφαλά «Τα Μάτια της Έλσας».
Η Έλσα, μεγαλωμένη στο λογοτεχνικό περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, έδρασε καταλυτικά στην ποίηση του Αραγκόν, αποτελώντας για αυτόν τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης.

Η παράσταση στηρίζεται στην αλληλογραφία της Έλσας Τριολέ με την αδελφή της, Λίλιαν Μπρικ.

Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα ανιχνεύονται στα γράμματά τους μέσα από υπονοούμενα και επιγραμματικές αναφορές.

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η επικοινωνία ήταν δύσκολη, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αδύνατη.

Η αλληλογραφία των δύο αδελφών, η ποίηση του Αραγκόν και τα λογοτεχνικά κείμενα που αντάλλασσαν, παρ’ όλες τις δυσκολίες, αποτελούν τη μοναδική ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσά τους.

Οι συναντήσεις των δύο αδελφών δεν ήταν συχνές. Κι επειδή ο Αραγκόν και η Τριολέ ταξίδευαν συχνά, ο Αραγκόν αποκαλούσε «σπασμένη λογοτεχνία» την αλληλογραφία των δύο αδελφών.

Η παράσταση είναι μουσικοθεατρική σύνθεση με πρωτότυπα μελοποιημένα τραγούδια σε Ελληνική μετάφραση των ποιημάτων, τραγούδια συνθετών που έγραψαν μουσική σε ποίηση Αραγκόν όπως οι Leo Ferre, Jean Ferrat, Georges Brassens.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!