Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [In]: Κλειστά καταστήματα και διαδηλώσεις στα νησιά κόντρα στην αύξηση του ΦΠΑ
[In]: Κλειστά καταστήματα και διαδηλώσεις στα νησιά κόντρα στην αύξηση του ΦΠΑ

[In]: Κλειστά καταστήματα και διαδηλώσεις στα νησιά κόντρα στην αύξηση του ΦΠΑ

Μυτιλήνη, Λέσβος
Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην ιστορία του νησιού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Μυτιλήνη, οργανωμένη από τη συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού, κόντρα στην αύξηση του ΦΠΑ. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπου έκλεισαν όλα τα καταστήματα, ακόμα και τα περίπτερα. Ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν μάλιστα και τα καταστήματα μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων που είχαν ανοίξει.
Με τις κινητοποιήσεις τους, οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου εξέφρασαν «τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά».
Η αύξηση του ΦΠΑ έρχεται εξάλλου να προστεθεί στις πιέσεις που δέχονται τα νησιά λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες των νησιών υποστηρίζουν τέλος, πως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών. Θα οδηγήσει τα νησιά σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής».
Συγκέντρωση και πορεία
Τη συγκέντρωση στη Μυτιλήνης χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος και της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!