Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [In]: Κυνουρία, η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού
[In]: Κυνουρία, η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού

[In]: Κυνουρία, η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού

Στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού Άστρους Κυνουρίας (τόπος σύγκλησης της Β’ Εθνοσυνέλευσης, 1823), κοντά σε ένα από τα σπουδαιότερα μοναστικά κέντρα ολόκληρης της Αρκαδίας, τη μονή Λουκούς, βρίσκεται ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μνημειακό συγκρότημα της αρχαιότητας, η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.
Ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης(101-177 μ.Χ.), διάσημος σοφιστής, ρήτορας και μαικήνας με καταγωγή από το Μαραθώνα, υπήρξε μέγιστος ευεργέτης της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων. Κατέλαβε ανώτατα αξιώματα στην αθηναϊκή πολιτεία, διέθεσε δε τη μεγάλη περιουσία του για την ίδρυση σημαντικών μνημείων στην Αττική και αλλού (μεταξύ άλλων, Παναθηναϊκό Στάδιο, ωδείο στις υπώρειες της Ακρόπολης, υδραγωγείο Ολυμπίας, θέατρο Κορίνθου, λουτρά Θερμοπυλών).
Η πολυτελής εξοχική κατοικία οικοδομήθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό στη δασώδη περιοχή όπου βρίσκονταν η Εύα, η μεγίστη των θυρεατικών κωμών σύμφωνα με τον Παυσανία (η Θυρέαήταν οχυρή πόλη της Κυνουρίας), και το ιερό του ιαματικού ήρωα Πολεμοκράτους (Πολεμοκράτειον), φημισμένο θεραπευτήριο, που περιέθαλπε όσους προσέτρεχαν σε αυτό. Η λατρεία του Πολεμοκράτους, γιου του Μαχάονος και εγγονού του Ασκληπιού, ήταν σημαντική τουλάχιστον από τους Κλασικούς Χρόνους.
Το υπό εξέταση μνημειακό συγκρότημα, που περιλαμβάνει την κυρίως έπαυλη και τα προσκτίσματά της, ανήκει στον τύπο της λεγόμενης αγροτικής έπαυλης (villa rustica).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!