Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 0 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους με εξασθενημένη όσφρηση
[In]: Κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους με εξασθενημένη όσφρηση

[In]: Κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους με εξασθενημένη όσφρηση

Οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διάφορες μυρωδιές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν σχεδόν 3.000 άτομα, 57-85 ετών, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society .

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής Τζαγιάντ Πίντο, διαπίστωσαν ότι παρόλο που το 78% του δείγματος είχαν φυσιολογική όσφρηση, το 14% μπορούσαν να διακρίνουν μόλις τρεις από τις πέντε οσμές, το 5% μόνο δύο, το 2% μόνο μία και το 1% δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν καμιά μυρωδιά.

Πέντε χρόνια μετά το τεστ όσφρηση, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να διακρίνουν ούτε μία οσμή, είχαν διαγνωστεί με άνοια. Σχεον το 80% απ όσους είχαν δώσει μια ή δύο σωστές απαντήσεις επίσης είχαν άνοια, με δοσο-εξαρτώμενη σχέση μεταξύ του βαθμού απώλειας της όσφρησης και της συχνότητας της άνοιας.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η όσφρηση συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία. Πιστεύουμε ότι ειδικά η ικανότητα της όσφρησης αλλά και η αισθητηριακές ικανότητες ευρύτερα μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις επιρρέπειας στην άνοιας», εξηγεί ο Δρ Πίντο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!