Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 8 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [In]: Υπερβακτήρια εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά χεριών
[In]: Υπερβακτήρια εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά χεριών

[In]: Υπερβακτήρια εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά χεριών

Τα υπερβακτήρια θριαμβεύουν για άλλη μια φορά. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχουν βρει τον τρόπο να μεταλλάσσουν τα γονίδιά τους καθιστώντας αδύναμα τα απολυμαντικά των χεριών με βάση το οινόπνευμα.
Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα εισήχθησαν ευρέως στα νοσοκομεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (MRSA) αλλά και ανθεκτικός στη βανκομυκίνη εντερόκοκκος (VRE).
Παρότι τα βακτήρια αυτά έχουν ήδη αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι δεν θα συνέβαινε το ίδιο με το οινόπνευμα – και αυτό διότι το οινόπνευμα σκοτώνει πολύ ταχύτερα τα βακτήρια διαλύοντας τις εξωτερικές μεμβράνες τους.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η θεωρία μάλλον δεν ήταν σωστή. Παρότι σε γενικό πλαίσιο τα ποσοστά εμφάνισης του MRSA εντός των νοσοκομείων έχουν πέσει κατακόρυφα μετά την εισαγωγή των απολυμαντικών για τα χέρια, τα ποσοστά του VRE έχουν πενταπλασιαστεί. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό με δεδομένο ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που μολύνονται με VRE εντός νοσοκομείου δεν επιβιώνουν.
Τώρα η νέα μελέτη που διεξήχθη από τον Τίμοθι Στίνερ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και τη Λίντσεϊ Γκρέισον του Νοσοκομείου Οστιν και η οποία δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα επιστημονικών δημοσιεύσεων bioRxiv του Εργαστηρίου Cold Spring Harbor δείχνει ότι το βακτήριο VRE έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!