Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [In]: Οι ερευνητές χωρίς σύνορα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς
[In]: Οι ερευνητές χωρίς σύνορα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς

[In]: Οι ερευνητές χωρίς σύνορα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς

Οι επιστήμονες που έχουν διεθνείς συνεργασίες ή που μεταναστεύουν και αλλάζουν χώρα, είναι αυτοί που είναι πιο παραγωγικοί, καινοτόμοι και έχουν την μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των συναδέλφων τους, παγκοσμίως.

Το ίδιο ισχύει γενικότερα και για τις χώρες που δεν βάζουν φραγμούς στις διεθνείς συνεργασίες και μετακινήσεις των επιστημόνων τους: οι ανοιχτές χώρες έχουν πιο ισχυρή επιστήμη και τεχνολογία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων επιστημονικών μελετών, οι οποίες αναδεικνύουν τη ζωτική σημασία της κινητικότητας των ανθρώπων στο πεδίο της επιστήμης και τεχνολογίας. Όσοι ερευνητές μένουν μόνο στην πατρίδα τους και αποκομμένοι από ξένες συνεργασίες, είναι πιθανότερο να κάνουν λιγότερο δημιουργικό έργο και να έχουν μικρότερη διεθνή απήχηση.

Οι δύο μελέτες, μία αμερικανική και μία αμερικανο-ευρωπαϊκή, που παρουσιάστηκαν στο Nature, ουσιαστικά αποδεικνύουν στατιστικά αυτό που θεωρείται μάλλον αναμενόμενο στην εποχή μας: όσο περισσότερο ανοίγει τους διεθνείς ορίζοντές του ένας επιστήμονας, τόσο μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνει πιο δημιουργικός και θα διακριθεί. Κατά κάποιο τρόπο, οι νέες μελέτες δείχνουν ότι η «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain) έχει και θετικές όψεις.

Η πρώτη μελέτη ανέλυσε περίπου 14 εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις μεταξύ 2008-2015, οι οποίες είχαν γίνει από 16 εκατομμύρια ερευνητές, από τους οποίους περίπου το 4% (σχεδόν 600.000) είχαν διεθνείς συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και άλλων χωρών πέραν της δικής τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!