Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου δέρματος προτείνουν Ελληνίδες ερευνήτριες
[In]: Μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου δέρματος προτείνουν Ελληνίδες ερευνήτριες

[In]: Μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου δέρματος προτείνουν Ελληνίδες ερευνήτριες

Μια νέα μη επεμβατική τεχνική, η Πολυφωτονική Μικροσκοπία, μπορεί να διακρίνει τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα μιτοχόνδρια των δερματικών κυττάρων, ξεχωρίζοντας έτσι τον υγιή από τον καρκινικό ιστό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine .
Η πρωτοποριακή αυτή διαγνωστική μέθοδος αναπτύχθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Tufts, με επικεφαλής την Ειρήνη Γεωργακούδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και τη συνεργάτιδά της Δρ Δήμητρα Πουλή.
Φιλοδοξία των ειδικών είναι η Πολυφωτονική Μικροσκοπία να καταργήσει την ανάγκη λήψης δείγματος από έναν ύποπτο δερματικό σπίλο και τη διενέργεια βιοψίας στη συνέχεια. Χάρη στα φωτόνια που χρησιμοποιεί η νέα μέθοδος για να «φωτίσει» το μόριο NADH μέσα στα μιτοχόνδρια, στο μέλλον μπορεί η διάγνωση να γίνεται μη επεμβατικά και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Δρ Γεωργακούδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Πολυφωτονική Μικροσκοπία είναι μια τεχνική που συνδυάζει λέιζερ με μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης. Μπορεί να συλλάβει μορφολογικές και μεταβολικές πληροφορίες στο μικροσκοπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ενδογενή φθορισμό χωρίς την ανάγκη για την εκτομή ιστού, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικά μια βιοψία χωρίς νυστέρι».
Οι πληροφορίες που συλλέγονται με αυτή τη μέθοδο, έχουν χωρική ανάλυση μικρότερη του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου, δηλαδή περίπου 500 φορές μικρότερη απο τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!