Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
35 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
27 °C 8 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Εμβόλιο μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση
[In]: Εμβόλιο μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση

[In]: Εμβόλιο μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση

Αθήνα

Ένα εμβόλιο που προστατεύει τους ανθρώπους από την υπερχοληστερολαιμία και την αθηροσκλήρωση μπορεί σύντομα να είναι πραγματικότητα, μετά από επιτυχημένα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. Ήδη έχει ξεκινήσει και κλινική μελέτη Φάσης Ι σε ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal .

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι είναι δυνατόν να ανοσοποιηθούν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με ένα μόριο το οποίο ωθεί το σώμα να παράγει αντισώματα έναντι του ενζύμου PCSK9 που παίζει ρόλο στην πρόληψη της εκκαθάρισης της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών χοληστερόλης (LDL) από το αίμα.

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω κακής διατροφής και τρόπου ζωής, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι παθήσεις αυτές προκαλούνται από την αθηροσκλήρωση, αποτελούν κύρια αιτία νοσηρότητας και θανάτου, παγκοσμίως. Προς το παρόν, οι στατίνες κυριαρχούν στη θεραπεία για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, αλλά πρέπει να λαμβάνονται σε ημερήσια βάση και αν και γενικά είναι καλά ανεκτές από τους ασθενείς, έχουν παρενέργειες. Προσφάτως εγκρίθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν το PCSK9, τα οποία είναι μεν αποτελεσματικά, αλλά έχουν υψηλό κόστος και το αποτέλεσμα τους είναι μεσοπρόθεσμο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!