Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Η εμμηνορρυσία συντελεί σε μικρή αυξομείωση του γυναικείου εγκεφάλου
[In]: Η εμμηνορρυσία συντελεί σε μικρή αυξομείωση του γυναικείου εγκεφάλου

[In]: Η εμμηνορρυσία συντελεί σε μικρή αυξομείωση του γυναικείου εγκεφάλου

Λειψία, Γερμανία
Ο εγκέφαλος μιας γυναίκας και κυρίως ο ιππόκαμπος, το κέντρο της μνήμης και των συναισθημάτων, μεταβάλλεται ελαφρά σε μέγεθος, παράλληλα με τις ορμονικές μεταβολές λόγω του εμμηνορρυσιακού κύκλου, σύμφωνα με μικρή γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports .
Είναι ήδη γνωστό ότι ο εγκέφαλος και των δύο φύλων εμφανίζει αξιοσημείωτη πλαστικότητα ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Όμως, η νέα μελέτη προσθέτει ένα νέο δεδομένο, ότι -πέρα από τις όποιες άλλες νευρωνικές προσαρμογές κάνει ο εγκέφαλος ανάλογα με τις επιδράσεις και απαιτήσεις του εκάστοτε περιβάλλοντος- στην περίπτωση των γυναικών εμφανίζει αυξομειώσεις και σε μηνιαία βάση.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών «Μαξ Πλανκ» στη Λειψία, με επικεφαλής την Κλαούντια Μπαρτ, μελέτησαν με απεικονιστικές τεχνικές τον εγκέφαλο μιας μόνο γυναίκας σε διαδοχικούς εμμηνορρυσιακούς κύκλους.
Οι επιστήμονες, που εστίασαν στην επίδραση των ορμονικών μεταβολών στη δομή του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι παράλληλα με την αύξηση των οιστρογόνων όσο πλησιάζει η ωορρηξία, ο ιππόκαμπος αυξάνει επίσης σε όγκο. Όταν όμως οι εν λόγω ορμόνες υποχωρούν πάλι, ο ιππόκαμπος ξαναμικραίνει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!