Σάββατο, 27 Μαΐου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 2 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Ο χυμός παντζαριού ενισχύει την πνευματική οξυδέρκεια των ηλικιωμένων
[In]: Ο χυμός παντζαριού ενισχύει την πνευματική οξυδέρκεια των ηλικιωμένων

[In]: Ο χυμός παντζαριού ενισχύει την πνευματική οξυδέρκεια των ηλικιωμένων

Βόρεια Καρολίνα

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να διατηρήσει την πνευματική οξυδέρκεια στους ηλικιωμένους, ειδικά όταν καταναλώνεται πριν τη γυμναστική, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journals of Gerontology: Medical Sciences .

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 26 άνδρες και γυναίκες, 55 ετών και άνω που δεν γυμνάζονταν, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά δεν έπαιρναν περισσότερα από δύο αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν τρεις φορές την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες χυμό παντζαριού μια ώρα πριν από μέτριας έντασης άσκηση, δηλαδή 50 λεπτά βάδισμα σε στατικό διάδρομο.

Οι μισοί έπιναν χυμό παντζαριού που περιείχε 560 mg νιτρικό άλας και οι υπόλοιποι έπιναν τον ίδιο χυμό αλλά με ελάχιστη περιεκτικότητα σε νιτρικό άλας.

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διατροφικό νιτρικό άλας το οποίο μετατρέπεται σε νιτρώδες άλας και έπειτα σε νιτρικό οξύ όταν καταναλώνονται.

Το νιτρικό οξύ αυξάνει την αιματική ροή στο σώμα και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις ανεξαρτήτως της ηλικίας του αθλούμενου.

«Το νιτρικό οξύ είναι ένα ισχυρό μόριο που πηγαίνει σε περιοχές του σώματος που χρειάζονται οξυγόνο και ο εγκέφαλος χρειάζεται μπόλικο οξυγόνο για να λειτουργεί σωστά», εξηγεί ο Τζακ Ρετζεσκι, καθηγητής Υγείας και Άθλησης στο Πανεπιστήμιο Wake Forest και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!