Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [In]: Χάσμα μεταξύ Τραμπ και των υπουργών του;
[In]: Χάσμα μεταξύ Τραμπ και των υπουργών του;

[In]: Χάσμα μεταξύ Τραμπ και των υπουργών του;

Μια εβδομάδα, 15 ακροάσεις. Λίγο πριν ο Ντόναλτ Τραμπ περάσει, ως πρόεδρος πια, το κατώφλι του Λευκού Οίκου οι υποψήφιοι υπουργοί της κυβέρνησής του πέρασαν από διαδικασία ακρόασης της αμερικανικής Γερουσίας που όχι άδικα ονομάζεται “grilling”. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων πολλοί κορυφαίοι υπουργοί διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις σε σημαντικά ζητήματα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική από τον εκλεγμένο πρόεδρο. Για παράδειγμα ενώ ο Ντ. Τραμπ εμμένει σε μια θετική στάση έναντι του Κρεμλίνου, ο επόμενος επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε τις μυστικές υπηρεσίες και τις κατηγορίες που διατύπωσαν κατά τις Μόσχας για προσπάθεια χειραγώγησης των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Έκπληξη προκαλεί επίσης ότι και οι υποψήφιοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Τζέιμς Μάτις και Ρεξ Τίλερσον εμφανίστηκαν στην ακροαματική διαδικασία επικριτικοί έναντι της Ρωσίας.
Μιλώντας στην DW ο Κρίστιαν Λάμερτ, καθηγητής βορειοαμερικανικής εσωτερικής πολιτικής στο ινστιτούτο JFK του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου», χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ασυνήθιστη μια τόσο σαφή διαφοροποίηση από πλευράς μελλοντικών υπουργών: «Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις: Πρώτον, ο Ντ. Τραμπ δεν έχει εκπονήσει ένα πολιτικό πρόγραμμα στη βάση του οποίου επέλεξε τους συνεργάτες του. Όπως είδαμε και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Νέα Υόρκη συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται ακόμα στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να έχει κατασταλαγμένες απόψεις και έτσι οι υποψήφιοι υπουργοί δεν διαθέτουν πυξίδα. Δεύτερον, οι επιτροπές της Γερουσίας και ενδεχομένως και η ολομέλεια του σώματος πρέπει να εγκρίνουν τους υπουργούς που επέλεξε ο Ντ. Τραμπ. Δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι να μην εκφράζουν κατά 100% τις πραγματικές τους απόψεις, με στόχο να διασφαλίσουν το πράσινο φως της Γερουσίας».
Διαιωνίζεται η αβεβαιότητα των εταίρων
Ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας θεωρεί πολύ πιθανό ότι ο Ντ. Τραμπ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη διαμόρφωση της πολιτικής, όπως άφησε να διαφανεί άλλωστε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Ενδέχεται λοιπόν οι υπουργοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν επικριτικοί στη Ρωσία τασσόμενοι υπέρ των κυρώσεων, να έχουν ελεύθερο πεδίο κινήσεων και να συνεχίσουν, στα βασικά της τουλάχιστον σημεία, την πολιτική Ομπάμα χωρίς παρέμβαση του νέου προέδρου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!