Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
5 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [In]: Αρχαία ελληνική λογοτεχνία: Οι ρίζες και τα είδη της λυρικής ποίησης
[In]: Αρχαία ελληνική λογοτεχνία: Οι ρίζες και τα είδη της λυρικής ποίησης

[In]: Αρχαία ελληνική λογοτεχνία: Οι ρίζες και τα είδη της λυρικής ποίησης

Όσοι συγκαταλέγονται στους συστηματικούς αναγνώστες των άρθρων της ενότητας που είναι αφιερωμένη στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία θα θυμούνται ενδεχομένως την αναφορά μας στα προπλάσματα των ομηρικών ποιημάτων, στην προομηρική ηρωική ποίηση.
Αντίστοιχες προβαθμίδες είναι δυνατόν να προσδιοριστούν και για την ελληνική λυρική ποίηση, η οποία —όπως και το έπος— εμφανίστηκε εξαρχής με δημιουργίες υψίστου επιπέδου, που δεν είχαν στο μετέπειτα διάστημα ανάλογη συνέχεια.
Από τον Όμηρο πληροφορούμαστε ότι τραγούδια όπως αυτά που συναντούμε στους κατοπινούς αιώνες ακούγονταν σε γάμους και σε κηδείες, σε επινίκιες γιορτές και σε χορούς, στη λατρεία των θεών αλλά και στην καθημερινή εργασία.
Ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους τραγουδιού οφείλουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες της λυρικής ποίησης. Στο λατρευτικό παιάνα (άσμα ή ύμνος προς τιμήν του Απόλλωνα ή της Άρτεμης), στον υμέναιο και το θρήνο, που ηχούσαν στο γάμο και το θάνατο αντίστοιχα, στα τραγούδια που συνόδευαν τη δουλειά (ύφανση, άλεσμα, ψήσιμο ψωμιού, τρύγος κ.λπ.), καθώς και στα λαϊκά τραγούδια, αρκετά από τα οποία ήταν δεμένα με έθιμα.
Ο λυρισμός, ως ιδέα που επιχειρεί να γίνει πραγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο ποιητικό είδος, δε σχετίζεται με την αρχαία θεωρία της τέχνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!