Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
24 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
25 °C 10 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [In]: Ανακόπηκε το προσφυγικό ρεύμα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας
[In]: Ανακόπηκε το προσφυγικό ρεύμα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

[In]: Ανακόπηκε το προσφυγικό ρεύμα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

Περίεργη ηρεμία επικρατεί στη θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία. Τον Αύγουστο διασώθηκαν «μόνο» 3.900 άτομα έναντι 21.000 τον ίδιο μήνα πέρσι. Η ροή προσφύγων και μεταναστών έχει μειωθεί. Τους οκτώ πρώτους μήνες του 2017 ήταν κατά 20% μικρότερη σε σχέση με το 2016.
Τα περισσότερα σκάφη των ΜΚΟ που περιπολούσαν σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου έχουν αποσυρθεί. Η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η μείωση οφείλεται στον εξοπλισμό της λιβυκής ακτοφυλακής με ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και στην αποχώρηση των σκαφών των ΜΚΟ των οποίων η παρουσία ενθάρρυνε μετανάστες να επιχειρήσουν το ταξίδι ως τη Λαμπεντούζα με την ελπίδα ότι, μόλις έβγαιναν στα διεθνή ύδατα, σύντομα θα σωζόντουσαν. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ όμως, το κλειδί της μείωσης βρίσκεται στη Λιβύη και ειδικότερα στη Σαμπράτα, «πρωτεύουσα» των διακινητών κοντά στην Τρίπολη.
Έρευνα του Monde κατέληξε ότι η μείωση των ροών οφείλεται σε συμφωνίες ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη. Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2016, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι πολλαπλασίασε τις συναντήσεις με λίβυους αξιωματούχους, τοπικούς άρχοντες και αρχηγούς φυλών δηλώνοντας την επιθυμία του να τους βοηθήσει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!