Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ημερησία]: Ωριαίο πλαφόν 15 ευρώ/mwh για χρέωση προμήθειας υπέρ ΑΠΕ
[Ημερησία]: Ωριαίο πλαφόν 15 ευρώ/mwh για χρέωση προμήθειας υπέρ ΑΠΕ

[Ημερησία]: Ωριαίο πλαφόν 15 ευρώ/mwh για χρέωση προμήθειας υπέρ ΑΠΕ

Της Μανταλένας Πίου

Ωριαίο πλαφόν στα 15 ευρώ/MWh για τη χρέωση προμήθειας υπέρ ΑΠΕ αποφάσισε χθες η ολομέλεια της ΡΑΕ, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, εκτιμώντας ότι η χρέωση κατά μέσον όρο θα κινηθεί στο επίπεδο των 6 έως 7 ευρώ/ Mwh.

H απόφαση της ΡΑΕ έχει αναδρομική ισχύ καθώς θα καλύψει το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2016, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μέτρο, μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε η ΡΑΕ θα επανεξετάσει το όλο θέμα.

H Aρχή εκτιμά ότι ένα μέσο επίπεδο των 6-7 ευρώ/MWh για τη χρέωση προμήθειας θα μπορέσει να αποδώσει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, ικανό για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του φετινού ελλείμματος (372 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ).

Οι πρώτοι μήνες εφαρμογής της χρέωσης προμήθειας δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην αγορά εξ αιτίας της εκτόξευσης της τιμής, σε επίπεδο που άγγιξε κάποια στιγμή τα 45 ευρώ/MWh, οδηγώντας τη ΡΑΕ στην απόφαση να θέσει πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μερική αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για το όλο θέμα, η οποία προέβλεπε τη θέσπιση συνολικά τριών ορίων, ενός κατώτατου, ενός ανώτατου και ενός για τη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!