Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 0 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [IatroPedia]: Βιταμίνη D, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο
[IatroPedia]: Βιταμίνη D, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο

[IatroPedia]: Βιταμίνη D, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο (MtS) συνιστά μια πολυπαραγοντική κλινική κατάσταση (υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία) και αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων ειδών καρκίνου. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, το 24% των ενηλίκων και το 4.1% των εφήβων εμφανίζει MtS, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα επιδημιολογογικά δεδομένα.

Κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση του MtS παίζει η μειονεκτική δράση της ινσουλίνης σε διάφορους ιστούς του σώματος. Κύρια αιτία του φαινομένου αυτού είναι η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η κεντρικού τύπου, δηλαδή η παχυσαρκία που χαρακτηρίζεται από σημαντική εναπόθεση λίπους στη κοιλιά και κυρίως ενδοκοιλιακά.

Φαίνεται ότι, η παχυσαρκία και η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζονται, αν και η σχέση αιτίου-αποτελέσματος παραμένει ασαφής.

Θα μπορούσε λοιπόν η παχυσαρκία να συμβάλει στην παρουσία χαμηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης D; Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η δυσαπορρόφηση ή η δέσμευση της βιταμίνης στο λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα την ελαττωμένη βιοδιαθεσιμότητα της, γεγονός που υποδεικνύει και την ανάγκη αυξημένης διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης D σε παχύσαρκα άτομα ώστε αυτά να επιτύχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATROPEDIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!