Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [IatroPedia]: Πώς βλέπουν όσοι έχουν αχρωματοψία – Μοναδικές εικόνες για κάθε τύπο [gifs]
[IatroPedia]: Πώς βλέπουν όσοι έχουν αχρωματοψία – Μοναδικές εικόνες για κάθε τύπο [gifs]

[IatroPedia]: Πώς βλέπουν όσοι έχουν αχρωματοψία – Μοναδικές εικόνες για κάθε τύπο [gifs]

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας λίγο-πολύ με τα ίδια ζωντανά χρώματα, αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, των οποίων η αντίληψη των χρωμάτων είναι ελαφρώς διαστρεβλωμένη.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αχρωματοψία . Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει βλέπουν τα πάντα σε μαύρο σε άσπρο. Αυτό είναι ένας μόνος τύπος αχρωματοψίας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και ο καθένας επιφέρει και διαφορετικό αποτέλεσμα στην όραση του ατόμου.

Πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων στην κλινική Compare στο Λονδίνο δημιούργησε μια σειρά διαδραστικών κινούμενων εικόνων (gifs) για να μας βοηθήσει να δούμε “μέσα από τα μάτια” των ατόμων με διαφορετικού τύπου αχρωματοψία.

Μονοχρωματική αχρωματοψία του Μπλε Κώνου (Blue Cone Monochromacy)

Είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τους άνδρες. Η αντίληψη των χρωμάτων είναι σοβαρά διαταραγμένη από τη γέννηση κιόλας.

Μονοχρωματική αχρωματοψία του Μπλε Κώνου

Τριτανωπία (Tritanopia)

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτόν τον τύπο αχρωματοψίας μπερδεύουν το μπλε με το πράσινο χρώμα και το κίτρινο με το βιολετί χρώμα. Αυτά τα άτομα έχουν σοβαρό πρόβλημα να διακρίνουν το χρώμα στα φανάρια. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους αχρωματοψίας, η τριτανωπία δεν συνδέεται με τα γονίδια του φύλου, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξίσου κοινή σε άνδρες και γυναίκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATROPEDIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!