Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [IatroPedia]: Πολυφαινόλες: Σε ποιες τροφές θα τις βρείτε – Οφέλη, κίνδυνοι και παρενέργειες
[IatroPedia]: Πολυφαινόλες: Σε ποιες τροφές θα τις βρείτε – Οφέλη, κίνδυνοι και παρενέργειες

[IatroPedia]: Πολυφαινόλες: Σε ποιες τροφές θα τις βρείτε – Οφέλη, κίνδυνοι και παρενέργειες

Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που υπάρχουν φυσικά στα φυτά. Υπάρχουν περισσότερες από 500 μοναδικές πολυφαινόλες. Συλλογικά, αυτές οι χημικές ουσίες είναι γνωστές ως φυτοχημικά.

Οι πολυφαινόλες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν περαιτέρω στις ακόλουθες ομάδες:

  • Φλαβονοειδή
  • Φαινολικά οξέα
  • Στιλβένες (stilbenes)
  • Λιγνάνες (lignans)

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε σχετικά με τις τροφές, που έχουν περισσότερες πολυφαινόλες. Επίσης θα δείτε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους.

Κατάλογος τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες

Οι φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα τείνουν να έχουν πολλές πολυφαινόλες.

Ο αριθμός των πολυφαινολών σε ένα τρόφιμο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με:

  • Τον τόπο καλλιέργειας του τροφίμου
  • Τον τρόπο καλλιέργειας και μεταφοράς του
  • Τον βαθμό ωριμότητάς του
  • Τον τρόπο μαγειρέματος, ή προετοιμασίας του

Δείτε παρακάτω για μερικές από τις πιο κοινές πηγές διαιτητικών πολυφαινολών:

Φρούτα

  • πορτοκάλια
  • μήλα
  • σταφύλια
  • ροδάκινα
  • χυμός γκρέιπφρουτ
  • κεράσια
  • βατόμουρα
  • χυμός ροδιού
  • σμέουρα
  • μαύρα φραγκοστάφυλα
  • δαμάσκηνα
  • βατόμουρα
  • φράουλες
  • βερίκοκα
  • Λαχανικά
  • σπανάκι
  • κρεμμύδια
  • πατάτες
  • μαύρες και πράσινες ελιές
  • κεφαλές αγκινάρας
  • μπρόκολα
  • σπαράγγια
  • καρότα

Δημητριακά ολικής αλέσεως

  • σιτάρι ολικής αλέσεως
  • σίκαλη
  • αλεύρι βρώμης
  • Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια
  • ψημένοι σπόροι σόγιας
  • μαύρα φασόλια
  • λευκά φασόλια
  • κάστανα
  • φουντούκια
  • φιστίκια πεκάν
  • αμύγδαλα
  • καρύδια
  • λιναρόσπορος

Ποτά

  • καφές
  • τσάι
  • κόκκινο κρασί

Λίπη

  • μαύρη σοκολάτα
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • σησαμέλαιο

Μπαχαρικά και καρυκεύματα

  • σκόνη κακάο
  • κάπαρη
  • κριθάρι
  • αποξηραμένη ρίγανη
  • αποξηραμένο δενδρολίβανο
  • σάλτσα σόγιας
  • γαρίφαλο
  • αποξηραμένη μέντα
  • αστεροειδής γλυκάνισος
  • σπόροι σέλινου
  • αποξηραμένο φασκόμηλο
  • αποξηραμένος δυόσμος
  • αποξηραμένο θυμάρι
  • αποξηραμένος βασιλικός
  • σκόνη κάρι
  • αποξηραμένο τζίντζερ
  • κύμινο
  • κανέλα

Πολυφαινόλες: Πιθανά οφέλη για την υγεία και αποδεικτικά στοιχεία

Πολλά από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τις πολυφαινόλες μπορεί να σχετίζονται με το ρόλο τους ως αντιοξειδωτικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATROPEDIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!