Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [IatroPedia]: Κοκκύτης: Πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα και επιπλοκές παρουσιάζει
[IatroPedia]: Κοκκύτης: Πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα και επιπλοκές παρουσιάζει

[IatroPedia]: Κοκκύτης: Πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα και επιπλοκές παρουσιάζει


Ο κοκκύτης είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια παροξυσμικού σπασμωδικού βήχα και καταλήγει σε εισπνευστικό συριγμό και συχνά σε εμετό.

Ο κοκκύτης οφείλεται σε ένα βακτήριο το οποίο προσβάλλει τα επιθηλιακά κύτταρα των βρόγχων και των βρογχιολίων προκαλώντας φλεγμονή και στένωση των αυλών. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά που είναι κάτω του έτους. Όταν το παιδί είναι άρρωστο από κοκκύτη οι αναπνοές του είναι επιπόλαιες (δεν είναι ρυθμικές) και βήχει συνέχεια.

Αίτια – Πώς μεταδίδεται ο κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι μια παιδική αρρώστια που πλέον εμφανίζεται σπάνια, με δεδομένο ότι υπάρχει το τριπλό εμβόλιο κατά του κοκκύτη. Οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis), ένα βακτηρίδιο που παράγει τοξίνες, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για τα συμπτώματα της νόσου

Ο κοκκύτης μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το βήχα από τους ασθενείς και (πολύ σπάνια) έμμεσα με πρόσφατα μολυσμένα αντικείμενα.

Πώς εκδηλώνεται ο κοκκύτης – Συμπτώματα

Ο κοκκύτης ξεκινάει με καταρροή , συμφόρηση (μπούκωμα ), φτέρνισμα και ήπιο βήχα , ή πυρετό , που μερικές φορές απουσιάζει τελείως.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATROPEDIA

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!