Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [IatroPedia]: Εγκεφαλικό: Ένα ποτηράκι την ημέρα τον κίνδυνο κάνει πέρα… σύμφωνα με νέα έρευνα
[IatroPedia]: Εγκεφαλικό: Ένα ποτηράκι την ημέρα τον κίνδυνο κάνει πέρα… σύμφωνα με νέα έρευνα

[IatroPedia]: Εγκεφαλικό: Ένα ποτηράκι την ημέρα τον κίνδυνο κάνει πέρα… σύμφωνα με νέα έρευνα


Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έναν συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά κανενός άλλου τύπου, ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο και των δύο τύπων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από Άγγλους και Σουηδούς επιστήμονες.

Η νέα μελέτη για το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ουσιαστικά μετα-ανάλυση 25 επιμέρους ερευνών, ενώ οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και στατιστικά στοιχεία από τη Σουηδία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μέχρι και δύο ποτών την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο), αλλά δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου (όταν υπάρχει ρήξη αγγείου στον εγκέφαλο).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Εγκεφαλικό, περίπου το 87% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ το άλλο 13% είναι αιμορραγικά.

Επίσης, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από δύο και περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο και για τους δύο τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικό και αιμορραγικό), σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού BMC Medicine .

“Τα αποτελέσματά μας, έδειξαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με περίπου 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες για υπαραχνοειδή αιμορραγία. Η σχέση μεταξύ βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ και αυτών των δύο τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ισχυρότερη από εκείνη για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο”, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, δρ Susanna Larsson.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATROPEDIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!