Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [IatroPedia]: Τα «αθώα» συμπτώματα από την αταξία γλουτένης που προσβάλλει το νευρικό σύστημα – Προσοχή!
[IatroPedia]: Τα «αθώα» συμπτώματα από την αταξία γλουτένης που προσβάλλει το νευρικό σύστημα – Προσοχή!

[IatroPedia]: Τα «αθώα» συμπτώματα από την αταξία γλουτένης που προσβάλλει το νευρικό σύστημα – Προσοχή!

Η αταξία γλουτένης είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία τα αντισώματα που απελευθερώνονται κατά την πέψη της γλουτένης προσβάλλουν κατά λάθος μέρος του εγκεφάλου.

Αταξία γλουτένης – Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Αν και οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την πέψη αυτής της πρωτεΐνης, πολλοί έχουν δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Τα άτομα που έχουν δυσκολία στην πέψη της γλουτένης μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα με το πεπτικό σύστημα και να αναπτύξουν βλάβη στο λεπτό έντερο, κάθε φορά που τρώνε κάτι που περιέχει γλουτένη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίδραση του σώματος στη γλουτένη μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα αρχίζει να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αταξία γλουτένης.

Τι συμβαίνει στην αταξία γλουτένης

Όταν κάποιος έχει αταξία γλουτένης, τα αντισώματα που απελευθερώνονται όταν χωνεύει την γλουτένη προσβάλλουν ένα μέρος του εγκεφάλου, που ονομάζεται παρεγκεφαλίδα.

Η παρεγκεφαλίδα είναι το τμήμα του εγκεφάλου, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού πάνω από τον αυχένα. Η παρεγκεφαλίδα είναι υπεύθυνη για την κίνηση και έχει άμεσο αντίκτυπο σε δραστηριότητες όπως:

  • ισορροπία
  • ομιλία
  • στάση σώματος
  • περπάτημα
  • τρέξιμο

Τα συμπτώματα στην αταξία γλουτένης ξεκινούν από ήπια και βαθμιαία χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATROPEDIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!