Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Η παχυσαρκία επιδεινώνει την πολλαπλή σκλήρυνση
[Iatronet]: Η παχυσαρκία επιδεινώνει την πολλαπλή σκλήρυνση

[Iatronet]: Η παχυσαρκία επιδεινώνει την πολλαπλή σκλήρυνση

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο μεταβολισμός των λιπιδίων μπορεί να έχει ρόλο στον καθορισμό της έντασης της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας επιδείνωσης της υποτροπιάζουσας/ διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο μεταβολισμός των λιπιδίων μπορεί να έχει ρόλο στον καθορισμό της έντασης της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Multiple Sclerosis Journal, έγινε σε 140 ασθενείς και έδειξε ότι όταν έγινε η διάγνωση, ασθενείς είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλότερο σκορ EDSS (Expanded Disability Status Scale)- το εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου.

Ερευνητές του Neuromed, εξέτασαν επίσης από βιοχημική πλευρά τη σχέση μεταξύ πολλαπλής σκλήρυνσης και υπερβάλλοντας σωματικού βάρος, αναλύοντας τα επίπεδα φλεγμονής στο ΚΝΣ και τις συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι φλεγμονώδης διαδικασία και οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους σε ορισμένα μόρια που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού έδειξε σε παχύσαρκους ασθενείς υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 και λεπτίνης-δυο μόρια που προάγουν τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Αντίθετα η ιντερλευκίνη 13 (IL-13), με αντιφλεγμονώδη δράση, μειώθηκε.

Όσον αφορά το λιπιδαιμικό προφίλ, υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλότερο ποσοστό ολικής/ HDL χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα IL-6.

Ο Mario Stampanoni Bassi, δήλωσε ότι η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων στην υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα μορφή της νόσου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!