Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Η έντονη προπόνηση μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου
[Iatronet]: Η έντονη προπόνηση μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου

[Iatronet]: Η έντονη προπόνηση μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου

Σε έρευνα, αυτή η μείωση στην εγκεφαλική δραστηριότητα συνδεόταν με παρορμητική λήψη αποφάσεων.

Στους top αθλητές, η υπερβολική φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι επιβλαβής, όπως υποδεικνύουν περιστατικά συνδρόμου υπερβολικής άσκησης.

Νέα έρευνα έδειξε ότι η εντατική προπόνηση μπορεί να βλάψει την ικανότητα του εγκεφάλου- ιδιαίτερα το νοητικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Current Biology.

Αυτό χαρακτηρίζεται από μειωμένη αθλητική επίδοση και έντονη κούραση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Mathias Pessiglione, πέρασαν 9 εβδομάδες με 37 αθλητές του τριάθλου που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.

Η πρώτη έκανε τη συνήθη προπόνηση υψηλού επιπέδου, ενώ η δεύτερη είχε επιπλέον προπόνηση τις τελευταίες 3 εβδομάδες- με 40% μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσον όρο. Παρακολουθήθηκε η συμπεριφορά των αθλητών οι οποίοι υποβλήθηκαν και σε μαγνητική τομογραφία.

Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ομοιότητες μεταξύ έντονης άσκησης και έντονης πνευματικής εργασίας.

Η υπερβολική σωματικοί δραστηριότητα οδηγεί σε μειωμένη δραστηριότητα του πλάγιου προμετωπιαίου φλοιού, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε πνευματική προσπάθεια.

Αυτή η μείωση στην εγκεφαλική δραστηριότητα συνδεόταν με παρορμητική λήψη αποφάσεων.

Στην περίπτωση των top αθλητών το να είναι τόσο παρορμητικοί μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση να σταματήσουν στη μέση μιας επίδοση ή να εγκαταλείψουν έναν αγώνα για να τερματίσουν τον πόνο που νιώθουν κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κούραση και ο μειωμένος νοητικός έλεγχος μπορεί ενδεχομένως επίσης να αποτελέσουν το πρώτο στάδιο στην εμφάνιση του συνδρόμου εξουθένωσης που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε πολλά επαγγέλματα.

Πηγές: Current Biology.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!