Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Βόρεια Μακεδονία: Η «έξοδος» των μορφωμένων νέων
[Euronews]: Βόρεια Μακεδονία: Η «έξοδος» των μορφωμένων νέων

[Euronews]: Βόρεια Μακεδονία: Η «έξοδος» των μορφωμένων νέων

Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι η Βόρεια Μακεδονία, μαζί με τη Βοσνία και τη Μολδαβία, είναι ο μεγαλύτερος «εξαγωγέας» μορφωμένων νέων στην Ευρώπη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των νέων βλέπουν το μέλλον τους εκτός της χώρας.

Ο Μάρτιν Γκαλέφσκι τελείωσε τις σπουδές του στο Κέμπριτζ και το Διδακτορικό του στην Οξφόρδη. Επέστρεψε στη χώρα του, αλλά αναρωτιέται αν θα έχει κάποιες ευκαιρίες εκεί.

Ο Μάρτιν Γκαλέφσκι δήλωσε στο Euronews: «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι θέλω να μείνω στη χώρα και να συνεισφέρω με τη μόρφωση και την εμπειρία μου. Άλλες φορές νιώθω ότι θέλω να φύγω το συντομότερο δυνατό. Με την μόρφωση και την εμπειρία μου, μπορώ να τα πάω αρκετά καλά, μπορώ να κερδίσω αρκετά χρήματα, αλλά το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον με διώχνει από την χώρα. Είναι πράγματα όπως τα πολιτικά σκάνδαλα και τα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουμε και δεν τελειώνουν ποτέ, το σχεδόν ανύπαρκτο κράτος δικαίου, η πολύ φτωχή υγειονομική περίθαλψη και το πολύ φτωχό εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ζω σε μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα της εξόδου των νέων και έχει αυξήσει τις δαπάνες σε προγράμματα για τους νέους στον τελευταίο εθνικό πρϋπολογισμό της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!