Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Τσεχία: Η πολιτιστική κληρονομιά του θεάτρου μαριονέτας
[Euronews]: Τσεχία: Η πολιτιστική κληρονομιά του θεάτρου μαριονέτας

[Euronews]: Τσεχία: Η πολιτιστική κληρονομιά του θεάτρου μαριονέτας

Το θέατρο μαριονέτας έχει μακρά ιστορία στην Τσεχία. Οι ρίζες του βρίσκονται στις αρχές του Μεσαίωνα. Το σύγχρονο κουκλοθέατρο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Τώρα, η UNESCO εξετάζει την προσθήκη του κουκλοθεάτρου της Τσεχίας και της Σλοβακίας στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εκτός από τους επαγγελματίες, στη χώρα δραστηριοποιούνται περίπου 3.000 ερασιτέχνες.

Η Ανατολική Βοημία θεωρείται η πρωτεύουσα του θεάτρου μαριονέτας. Στην πόλη Τσουντρίμ, βρίσκεται και το φημισμένο μουσείο.

«Στις αρχές του 20ου αιώνα, μια έκθεση κουκλοθέατρου προσέλκυσε την προσοχή μιας ομάδα ζωγράφων. Οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες, έβλεπαν παραδοσιακές μαριονέτες που έμοιαζαν με ανθρώπους, αλλά την ίδια ώρα έβλεπαν και κάποια γλυπτά που είχαν την δυνατότητα να κινηθούν. Αισθάνθηκαν λοιπόν πως με τις μαριονέτες μπορούσαν να εμπλουτίσουν την ιστορία του κουκλοθεάτρου» υποστηρίζει η Σιμόνα Τσαλούποβα, διευθύντρια του μουσείου μαριονέτας.

Ο Τζίρι Μπάρες είναι ένας από τους πλέον έμπειρους κατασκευαστές μαριονέτας.
Υποστηρίζει ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, ταλέντο και λεπτοδουλειά για να φτιάξεις μια κούκλα.

«Νομίζω ότι οι μαριονέτες λειτουργούν ως ένας εξαιρετικός διαμεσολαβητής μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Τα παιδιά αντιδρούν θετικά και μπορώ να πω διαφορετικά σε σχέση με το θέατρο, όπου παίζουν ενήλικες. Νομίζω ότι είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά που παρακολουθούν, αλλά και μια ωραία εμπειρία για τους ενήλικες που παίζουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!