Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: «The Thread»: Ο Ράσελ Μάλιφαντ και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί
[Euronews]: «The Thread»: Ο Ράσελ Μάλιφαντ και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί

[Euronews]: «The Thread»: Ο Ράσελ Μάλιφαντ και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί

Η ελληνική παράδοση συναντά το το σύγχρονο χορό. Αυτό είναι στο επίκεντρο της τελευταίας δουλειάς του Βρετανού χορογράφου Ράσελ Μάλιφαντ. Το The Thread, ο μίτος που ενώνει το χθες με το σήμερα, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με το σύγχρονο κινητικό λεξιλόγιο πήρε ενθουσιώδεις κριτικές στο Sadler’s Wells του Λονδίνου, όπου παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες. Τώρα σειρά παίρνει η Ελλάδα, η Επίδαυρος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη συνέχεια.

Ο παγκοσμίου φήμης χορογράφος μελέτησε διεισδυτικά τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου. Του παρουσίασαν δεκάδες χορούς. Αυτός ξεχώρισε 15 κινητικά μοτίβα ή αποσπάσματα από γνωστούς χορούς (πεντοζάλη, μαλεβιζιώτης σέρα, ναστρίτζινι, τσάμικος κ.α.). Δούλεψε πάνω στην εκφραστικότητά τους, την κινησιολογία και τη σωματικότητά τους. Το ρυθμό και τη μουσική τους.

Μίλησε στο Euronews γι’ αυτή την παραγωγή:

«Με εντυπωσίασε πολύ ο ρυθμός, η σωματικότητα, ο τρόπος έκφρασής τους. Ο κάθε ελληνικός χορός έχει κάνει διαφορετικό, όσον αφορά τα κινητικά μοτίβα, τον τρόπο έκφρασης των χορευτών» ομολογεί. Στη συνέχεια συνδύασε τα ελληνικά μοτίβα με σύγχρονα χορευτικά στοιχεία, τα αντιπαρέβαλε, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που ουσιαστικά ρίχνει μια πιο διεισδυτική, διαφορετική ματιά στην ελληνική παράδοση και τα δομικά χορευτικά στοιχεία της:

Γιάννης Μπουρνιάς

«Αυτό που συνδέει όλα τα είδη του χορού είναι η ίδια η κίνηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!