Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Η ψήφος των ηλικιωμένων – η ηλικιωμένη ψήφος
[Euronews]: Η ψήφος των ηλικιωμένων – η ηλικιωμένη ψήφος

[Euronews]: Η ψήφος των ηλικιωμένων – η ηλικιωμένη ψήφος

Κάποτε έσφυζε από ζωή, σήμερα θεωρείται η πιο ηλικιωμένη περιοχή της Ευρώπης. Η μέση ηλικία στο Καρπενήσι και στα χωριά του ξεπερνά τα 54 έτη, κάτι που είναι εμφανές στους δρόμους της πόλης.

Στα καφενεία οι ήχοι από το τάβλι είναι γνώριμοι και οι θαμώνες, ακόμη κι αν ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που δίνει πιο μαζικά το παρών στις κάλπες , βλέπει την ψήφο κάθε άλλο παρά ιδεαλιστικά.

«Στην ηλικία μας καμιά φορά είναι και ψήφος εκδικήσεως. Πάμε τελείως αντίθετα. Γι’ αυτό βλέπουμε τα άκρα που ακούω καμιά φορά – όσο ακούω, δεν ακούω και πολύ καλά – ότι ενδυναμώνονται τα άκρα και όχι το κέντρο. Γιατί εγώ μπορεί να πάω από το ένα άκρο στο άλλο», λέει ο 63χρονος Βασίλης Ράγιος, συνταξιούχος ξυλουργός.

«Θα ψηφίσω κατά συνήθεια. Όπως ψηφίζαμε. Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να ψηφίσω», δηλώνει ο 83χρονος συνταξιούχος Θανάσης Λεπενιώτης από το Κερασοχώρι Ευρυτανίας.

Ο κ. Λεπενιώτης παραδέχεται πως οι νέοι έφυγαν από το χωριό για μια καλύτερη μοίρα από εκείνη των γονιών και των παππούδων τους: «Υπέφεραν τα γερόντια εδώ σ’ αυτόν τον τόπο τόσα χρόνια. Ερήμωσε ο τόπος, τα γερόντια πεθαίνουν, τα παιδιά φευγάτα, διότι σπούδασαν κι έφυγαν, δεν μπορούν να κάθονται εδώ να ψοφάν της πείνας».

Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις εκλογές του 2014 κατέδειξε πως, αν και πιο θετικά διακείμενοι προς την ενωμένη Ευρώπη, οι νεότεροι ψηφοφόροι απέχουν από την κάλπη, σε αντίθεση με τους άνω των 55 που σταθερά εμφανίζουν την υψηλότερη συμμετοχή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!