Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euronews]: Προειδοποιήσεις θεσμών για την ελληνική οικονομία
[Euronews]: Προειδοποιήσεις θεσμών για την ελληνική οικονομία

[Euronews]: Προειδοποιήσεις θεσμών για την ελληνική οικονομία

Δημοσιονομικό κενό για την επόμενη χρονιά προβλέπουν οι θεσμοί, που ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Αν και η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει κοντά στο στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, Ευρωπαίοι εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι ο στόχος δεν θα «πιαστεί» την επόμενη χρονιά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανυσυχίες που εκφράστηκαν στο χθεσινό Euro Working Group, αλλά και στη Δήλωση Συμπερασμάτων για το 2019 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θα χρειαστούν νέα μέτρα;

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα το καθορίσουν:

α) αν η ανάπτυξη «τρέξει» με τους ρυθμούς που ελπίζει η κυβέρνηση, δηλαδή αρκετά πάνω από 2% την επόμενη χρονιά, τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης αυξάνονται. Το ΔΝΤ δεν το πιστεύει και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 2% το 2020.

β) αν τα κρατικά έσοδα δεν «πέσουν έξω», μετά τις μειώσεις φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών (πχ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές), το ΔΝΤ επιμένει ότι απαιτείται μείωση του αφορολογήτου και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κυρίως στην απόδοση του ΦΠΑ.

γ) αν υπάρξει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να σχεδιάσει τον προϋπολογισμό του 2020 με βάση τον υπάρχοντα στόχο, ωστόσο το ΔΝΤ καλεί Αθήνα και Βρυξέλλες να «τα βρούνε» ώστε να μειωθεί ο στόχος του 3,5%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!