Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Πορτογαλία: Καθαρή νίκη των Σοσιαλιστών
[Euronews]: Πορτογαλία: Καθαρή νίκη των Σοσιαλιστών

[Euronews]: Πορτογαλία: Καθαρή νίκη των Σοσιαλιστών

Με 106 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, σημαντικά αυξημένες από τις προηγούμενες εκλογές, ο Αντόνιο Κόστα έλαβε ξεκάθαρη εντολή από τους Πορτογάλους ψηφοφόρους για μία ακόμα θητεία.

Οι Σοσιαλιστές (PS) κέρδισαν με άνεση, με ποσοστό περίπου 37%, έχοντας ως όπλο μία σταθερά αναπτυσσόμενη οικονομία και τις ευλογίες των Βρυξελλών για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας

Ωστόσο, η αυτοδυναμία δεν επιτεύχθη. Οι Σοσιαλιστές χρειάζονται δέκα ακόμα έδρες, τις οποίες θα αναζητήσουν στα, επίσης, ενισχυμένα, κόμματα της αριστεράς.

Αντόνιο Κόστα
επικεφαλής Σοσιαλιστών Πορτογαλίας

Το 2015 οι Σοσιαλιστές είχαν σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Αριστερό Μπλοκ (BE) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (CDU), με στόχο την απομάκρυνση της δεξιάς από την εξουσία.

Το πείραμα φαίνεται ότι πέτυχε, αφού οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες (PSD) ήρθαν δεύτεροι με ποσοστό περίπου 30% και τον επικεφαλής τους να δίνει μία ενδιαφέρουσα ερμηνεία στο αποτέλεσμα:

Ρούι Ρίο
επικεφαλής Σοσιαλδημοκρατών Πορτογαλίας

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού. Με την οικονομική κρίση οριστικά πίσω, τα κόμματα της αριστεράς αναμένεται να ζητήσουν περισσότερα μέτρα στήριξης για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στα αξιοσημείωτα των πορτογαλικών εκλογών το γεγονός ότι το οικολογικό κόμμα PAN αύξησε την επιρροή του, ενισχυμένο από το παγκόσμιο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το ότι το ακροδεξιό Chega εξέλεξε έναν βουλευτή, η πρώτη φορά που λαμβάνει έδρα ακροδεξιό κόμμα μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!