Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Πολιτικής αβεβαιότητας συνέχεια στο Κόσοβο
[Euronews]: Πολιτικής αβεβαιότητας συνέχεια στο Κόσοβο

[Euronews]: Πολιτικής αβεβαιότητας συνέχεια στο Κόσοβο

Σε κλίμα αβεβαιότητας παραμένει η πολιτική ζωή του Κοσόβου. Δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν νικητή το «Κίνημα Αυτοδιάθεσης» του 44χρονου Άλμπιν Κούρτι δεν έχει επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης .

Χωρίς αυτοδυναμία, ο Κούρτι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου» του Ίσα Μουσταφά, πρώην πρωθυπουργού και πρώην δημάρχου της Πρίστινα.

Παρότι έφτασαν πολύ κοντά, έχοντας μάλιστα ανοινώσει ότι μοιράστηκαν τα προβλεπόμενα υπουργεία, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου με τη νέα του σύνθεση, παρουσιάστηκε εμπλοκή.

Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι, σε κλίμα αισιοδοξίας, δήλωνε μάλιστα πως:

«Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα κυβέρνηση και μια νέα εποχή για την πολιτική κατάσταση. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Θα αναδειχθούν επίσης όλοι οι θεσμικοί παράγοντες κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Ο Άλμπιν Κούρτι, ηγέτης του Κινήματος «Αυτοδιάθεση» με το σύνθημα «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους» ήταν ο νικητής με το κόμμα του να κατακτά 29 έδρες, μία παραπάνω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK), που κυβέρνησε τη χώρα από το 2007 σχηματίζοντας διάφορους συνασπισμούς.

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις φαίνεται πως είναι η εκλογή προέδρου, κάτι που δεν θα γίνει πριν τον Απρίλιο του 2021 οπότε και λήγει η θητεία του Χασίμ Θάτσι.

Ο Κούρτι υποστηρίζει πως το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και πως πρέπει να βρεθεί πρόσωπο χωρίς πολιτικό χρωματισμό που να λειτουργεί ενωτικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!