Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Το παρελθόν που στοιχειώνει το Κόσοβο και οι προκλήσεις του μέλλοντος
[Euronews]: Το παρελθόν που στοιχειώνει το Κόσοβο και οι προκλήσεις του μέλλοντος

[Euronews]: Το παρελθόν που στοιχειώνει το Κόσοβο και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Η επόμενη κυβέρνηση του Κοσόβου θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις που κυνηγούν την πολιτική και κοινωνική ζωή τα τελευταία 20 χρόνια, από τον πόλεμο ενάντια στη Σερβία και την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το 2008.

Από τότε η Πρίστινα παλεύει καθημερινά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που εδράζονται στην γενικευμένη διαφθορά, η οποία την έχει καταστήσει σταυροδρόμι του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια.

Ο 44χρονος Άλμπιν Κούρτι, επικεφαλής του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» που νίκησε στις εκλογές πριν δυόμισι μήνες, φιλοδοξεί εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία να προωθήσει μια πολιτική ατζέντα εμπνευσμένη από την ΕΕ και τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Μαζί με τον πιθανό ετέρο του Κάντρι Βέσελι, αντιπροσωπεύουν την νέα πολιτική ηγεσία που φιλοδοξεί να φέρει την ανάπτυξη στο Κόσοβο και να περιορίσει το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το κλειδί για την βελτίωση της οικονομίας είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η ΕΕ προσπάθησε με χρηματικές βοήθειες αλλά και αποστολή ανθρώπινου δυναμικού να ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για πρόοδο αλλά διευκρινίζει ότι πολλά ακόμα πρέπε να γίνουν.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το Κόσοβο πρέπει πρώτα από όλα να αποκτήσει σταθερότητα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την βελτίωση της σχέσης του με την Σερβία.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!