Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Πανηγυρίζει ο Κ.Πουτζντεμόν για απόφαση του Ευρωδικαστηρίου
[Euronews]: Πανηγυρίζει ο Κ.Πουτζντεμόν για απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

[Euronews]: Πανηγυρίζει ο Κ.Πουτζντεμόν για απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Γιουνκέρας, έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμέσως μόλις εξελέγη.

Αυτό σημαίνει ότι απολάμβανε κοινοβουλευτικής ασυλίας από τη στιγμή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, ακόμη και αν βρισκόταν προφυλακισμένος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε από τις νομικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να αναλύσουν την απόφαση, αλλά έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Ισπανία.

«Καλώ τις αρμόδιες ισπανικές Αρχές να συμμορφωθούν με την απόφαση», είπε στην Ολομέλεια.

Το πολιτικό κόμμα του Γιουνκέρας ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

«Νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν πολύ σαφές και συντριπτικό. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές ότι ο Οριόλ Γιουνκέρας πρέπει να απελευθερωθεί και να αναλάβει άμεσα», είπε η Ντιάνα Ρίμπ ευρωβουλευτής του κόμματός του που ανήκει στους Ευρωπαίους Πράσινους.

Αλλά αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, αφού τα πράγματα άλλαξαν. Η απόφαση αναφέρεται στην προηγούμενη κατάσταση του, ενώ βρισκόταν σε προφυλάκιση. Στο μεταξύ, ο Γιουνκέρας καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης.

Οπότε φαίνεται ότι είναι πολύ αργά γι ‘αυτόν, ακόμα και αν μπορούσε να ληφθεί υπόψη η αναδρομικότητα.

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των ισπανικών Αρχών και το Δικαστήριο δήλωσε με σαφήνεια ότι μετά τις εκλογές, οι ισπανικές Αρχές θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για άρση της ασυλίας. Δεν είναι σαφές σε αυτή τη φάση αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει ή αν θα είχε νόημα να το κάνει αυτό τώρα», είπε ο επίκουρος καθηγητής Σάσα Χαρντ, από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!