Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: OXFAM: Αναποτελεσματική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
[Euronews]: OXFAM: Αναποτελεσματική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

[Euronews]: OXFAM: Αναποτελεσματική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τον έλεγχο της μετανάστευσης και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έχει οδηγήσει σε “κοντόφθαλμες” πολιτικές και πρακτικές στην Ελλάδα, που αποδεικνύονται μη βιώσιμες, αναποτελεσματικές και ανεπιθύμητες, αναφέρουν η Oxfam και 24 ακόμη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από την υπογραφή της.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, οι ΜΚΟ τονίζουν ότι 20.000 άνθρωποι έχουν διαμείνει υπό μη ασφαλείς, ανθυγιεινές και απάνθρωπες συνθήκες σε διάφορα κέντρα υποδοχής στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, περίπου 12.000 άνθρωποι -διπλάσιοι των προβλεπόμενων- έχουν αναγκαστεί να περάσουν τον χειμώνα σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, να κοιμούνται σε σκηνές χωρίς θέρμανση, ή κοντέινερ με περιορισμένη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και ηλεκτρισμό. Είναι εκτεθιμένοι στη βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευσης, χωρίς την κατάλληλη ασφάλεια και προστασία.

Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες οφείλονται στην ευρωπαϊκή πολιτική που κρατά εγκλωβισμένους του αιτούντες άσυλο σε ευρωπαϊκά hotspot στα ελληνικά νησιά, αντί να τους προσφέρει φιλοξενία σε τοποθεσίες στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, αναφέρουν οι ΜΚΟ.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι, ενώ οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί, στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία. Στην Λέσβο, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έχει τριπλασιαστεί ξεπερνώντας τις 17.000 το 2018.

Η επικεφαλής της Οxfam στην Ελλάδα, Ρενάτα Ρεντόν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ επιτρέπει να υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες ενώ προσπάθεί μάταια να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες παραμελούν την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, την στιγμή που θα έπρεπε να προστατεύουν ανθρώπους που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες καταστάσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!