Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ο Όρμπαν «παγώνει» την δικαστική μεταρρύθμιση
[Euronews]: Ο Όρμπαν «παγώνει» την δικαστική μεταρρύθμιση

[Euronews]: Ο Όρμπαν «παγώνει» την δικαστική μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε την επ΄αόριστον αναβολή της λειτουργίας του νέου συστήματος διοικητικών δικαστηρίων. Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας βρίσκονται στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

«Γεγονός είναι πως η μεταρρύθμιση του διοικητικού δικαστικού συστήματος ενεπλάκη σε πολιτικές κόντρες και εντόνους διαλόγους στην Ευρώπη. Ακούστηκε πως κινδυνεύει η δικαστική ανεξαρτησία, κάτι που σε καμία πε΄ριπτωση δεν ισχύει. Η ανεξαρτησία τςη δικαιοσύνης είναι πραγματικά σημαντική για εμάς, γι αυτό και συμετέχουμε σε αυτό τον διάλογο. Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις η κυβέρνηση αναστέλει την εφαρμογή του διοικητικού δικαστικού συστήματος» δήλωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού, Γκέργκελι Γκιλιάς.

Ο νέος νόμος προβλέπει την δημιουργία δικαστηρίων που θα χειρίζονται φορολογικά και εκλογικά θέματα, ενώ θα εποπτεύονται απευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Οι επικριτές του νόμου θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο επιτρέψει πολιτικές παρεμβάσεις.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς η Ουγγαρία άλλαξε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης στις οποίες είχε ασκήσει κριτική η Επιτροπή της Βενετίας, μια ευρωπαϊκή ομάδα ειδικών στο συνταγματικό δίκαιο.

Σε μια ακόμη προσπάθεια να κατευνάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του , το Fidesz απέκλεισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις του με την ευρωσκεπτικιστική ομάδα του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι μετά τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ορμπάν είπε πως θα αναζητούσε τρόπους συνεργασίας με τον Σαλβίνι, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξής του στον ευρωσκεπτικιστικό σχηματισμό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!