Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Οι νέοι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν
[Euronews]: Οι νέοι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν

[Euronews]: Οι νέοι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν

Μετά από πολύωρες και για την ακρίβεια πολυήμερες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν στους επικεφαλής των πέντε κορυφαίων θεσμών της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε για νέα πρόεδρος της Κομισιόν, ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι ήδη εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δυο τους συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Στρασβούργο.

Ο 63χρονος πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης έχει υπηρετήσει ήδη δέκα χρόνια ως ευρωβουλευτής. Στην ομιλία του, μετά την πανηγυρική εκλογή του μίλησε για την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μόνος απευθείας εκλεγμένος θεσμός της ΕΕ, να συνεχίσει να αποτελεί τον θεματοφύλακα της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Έκανε όμως λόγο και για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος διατηρώντας απλά αυτό που έχουμε. Πρέπει να ανακτήσουμε το πνεύμα των Ιδρυτών Πατέρων, που ήξεραν πώς να βάλουν στην άκρη τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο, τις εντάσεις του εθνικισμού για να μας δώσουν ένα πρότζεκτ ικανό να συνθέσει την ειρήνη, την δημοκρατία και το κράτος διαίου», είπε ο Σασόλι.

Ο Σασόλι αναλαμβάνει άμεσα τον ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια πολυτλεέια που δεν έχει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η υποψηφιότητά της για την προεδρία της Επιτροπής πρέπει να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Η σχετική ψηφοφορία προγραμματίζεται σε δυο εβδομάδες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!