Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Μια συγκινητική παράσταση για την Μικρά Ασία στα σοκάκια της Ελευσίνας
[Euronews]: Μια συγκινητική παράσταση για την Μικρά Ασία στα σοκάκια της Ελευσίνας

[Euronews]: Μια συγκινητική παράσταση για την Μικρά Ασία στα σοκάκια της Ελευσίνας

Συνοικισμός. Ελευσίνα. EΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ_. Η Γιολάντα Μαρκοπούλου έστησε μια υπέροχη περιπατητική παράσταση στην Ελευσίνα, στη γειτονιά του Συνοικισμού των Μικρασιατών προσφύγων. Kάτοικοι της περιοχής, απόγονοι οικογενειών που ήρθαν εδώ μετά την καταστροφή της Σμύρνης, συνέθεσαν ένα συγκινητικό μωσαϊκό αφηγήσεων, μαρτυριών, τραγουδιών και χορών της ζωής που χάθηκε τότε, αλλά και της ζωής που υπάρχει ακόμη σ’ αυτά τα προσφυγόσπιτα και τα μικρά σοκάκια της Ελευσίνας.

Μπήκαμε σε σπίτια, κρυφοκοιτάξαμε από γρίλιες, περάσαμε από κήπους, ακούσαμε τραγούδια στο προαύλιο της εκκλησίας, παρακολουθήσαμε αφηγήσεις από ταράτσες και περάσαμε από αυλές που οι άνθρωποι κάθονται ακόμη και συζητάνε, καθώς πέφτει το σούρουπο, χαμογελαστοί, έτοιμοι να σου εκμυστηρευτούν την ιστορία τους. Μας άνοιξαν την ψυχή τους, μάθαμε λεπτομέρειες από τη ζωή τους, τι συμβαίνει στην περιοχή, ποιος ήλθε και από που, ποιοι είναι οι γείτονές τους και τις δικές τους διαδρομές.

Ισορροπώντας εξαιρετικά μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, χωρίς να αφήνεται στην εύκολη και δεδομένη συγκίνηση των γεγονότων και των συγκλονιστικών στιγμών, η Γιολάντα Μαρκοπούλου με την αρωγή του Συλλόγου Μικρασιατών της Ελευσίνας έστησαν ένα μεστό και ταυτόχρονα σφιχτοδεμένο ζωντανό ντοκουμέντο, σε ένα χώρο γεμάτο μνήμες, έντονα συναισθήματα και γεγονότα. Το προσωπικό συναντά το συλλογικό, η Μικρά Ασία συναντά την Ελευσίνα, σ’ αυτό το οδοιπορικό, που μας γνώρισε μια άγνωστη πλευρά της πόλης και της δικής μας συλλογικής ιστορίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!