Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Μάικ Πομπέο: «Νόμιμοι οι ισραηλινοί εποικισμοί»
[Euronews]: Μάικ Πομπέο: «Νόμιμοι οι ισραηλινοί εποικισμοί»

[Euronews]: Μάικ Πομπέο: «Νόμιμοι οι ισραηλινοί εποικισμοί»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική τους απέναντι στο Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε ο Μάικ Πομπέο, οι δεκάδες εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ιδρυθεί από το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη δεν αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι «επανορθώνει μια ιστορική αδικία» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξή της στη χώρα.

«Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα ως προς τους ισραηλινούς οικισμούς. Η ίδρυση ισραηλινών πολιτικών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι, καθαυτή, ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Πομπέο.

Η απόφαση παρεκκλίνει σημαντικά από τη νομική γνωμοδότηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών του 1978 που είχε αποφανθεί για τη μη νομιμότητα των οικισμών. Πλέον, στη Δυτική Όχθη ζουν περίπου 600.000 Ισραηλινοί. Ο ΟΗΕ, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς κοινότητας θεωρούν τους οικισμούς παράνομους.

Ταξιδιωτική οδηγία

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, λίγο αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αμβλύνουν τη θέση τους σχετικά με τους εβραϊκούς οικισμούς.

“Η αμερικανική πρεσβεία συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή σκέφτονται να ταξιδέψουν στην ή μέσω της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης ή της Γάζας να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσουν την αντίληψη ασφαλείας τους δεδομένου του υφιστάμενου περιβάλλοντος” τονίζεται στην ανακοίνωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!