Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Κύπρος: 600 ασυνόδευτα παιδιά σε τρία χρόνια
[Euronews]: Κύπρος: 600 ασυνόδευτα παιδιά σε τρία χρόνια

[Euronews]: Κύπρος: 600 ασυνόδευτα παιδιά σε τρία χρόνια

Τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Κύπρο ακολούθησαν περισσότερα από 600 ασυνόδευτα παιδιά τα τελευταία τρία χρόνια, με αρκετά από αυτά να μην διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προσδιορισμού της ηλικίας τους.

Πρόκειται για στοιχεία που παρουσιάζονται σε έκθεση της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, αναφορικά με τη διαδικασία εκτίμησης της ηλικίας των ασυνόδευτων ανήλικων αιτητών ασύλου, για την περίοδο 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2018.

Συμφωνά με την Επίτροπο, οι διαδικασίες που ακολουθούνται δεν ικανοποιούν το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών και ως εκ τούτου εισηγείται την υιοθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ανήλικων προσφύγων.

Η κ. Κουρσουμπά συστήνει στην έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως το σύνολο των διαδικαστικών εγγυήσεων για την εκτίμηση της ηλικίας, ενσωματωθεί θεσμικά, τόσο μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις του περί Προσφύγων Νόμου όσο και στη θεσμοθετημένη διαδικασία της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου η εν λόγω διαδικασία να διασφαλίζει σφαιρικά και ολιστικά τα δικαιώματα των ασυνόδευτων παιδιών αιτητών.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι με βάσει τα στατιστικά δεδομένα της Υπηρεσίας Ασύλου, αφίχθηκαν στην Κύπρο 216 ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου το 2016. Αντιστοίχως, αφίχθηκαν 224 ασυνόδευτα παιδιά το 2017 και ακόμη 192 ασυνόδευτα παιδιά από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2018. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Κύπρο συνεχής ροή ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Συρία και τη Σομαλία.

Σχετικά με τις διαδικασίες εκτίμησης της ηλικίας, αναφέρεται ότι το 2016 από τους 216 ασυνόδευτους ανήλικες αιτητές ασύλου, παραπέμφθηκαν για ιατρικές εξετάσεις εκτίμησης της ηλικίας 45 άτομα, εκ των οποίων το τελικό συμπέρασμα ανέφερε ότι οι 37 είναι ενήλικες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!