Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Καφές: Γιατί ενώ η τιμή του αυξάνεται, οι παραγωγοί του υποφέρουν;
[Euronews]: Καφές: Γιατί ενώ η τιμή του αυξάνεται, οι παραγωγοί του υποφέρουν;

[Euronews]: Καφές: Γιατί ενώ η τιμή του αυξάνεται, οι παραγωγοί του υποφέρουν;

Στα τέλη του 2018, μισό κιλό καφές κόστιζε 6,5 ευρώ σε έναν αγοραστή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η χονδρική τιμή του στη διεθνή αγορά ήταν μόλις 0,89 ευρώ. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην χονδρική τιμή του στη διεθνή αγορά και στην λιανική τιμή του;

Τα τελευταία δύο χρόνια, η παραγωγή καφέ βιώνει τεράστια κρίση, καθώς οι ιστορικά χαμηλές τιμές στην αγορά, έχουν προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στους παραγωγούς, που δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Η τιμή του καφέ, όπως και των υπόλοιπων προϊόντων, καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση. Εάν υπάρχει υπερπροσφορά, η τιμή του πέφτει, εάν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, τότε ανεβαίνει.

Ο Χοσέ Σέτε, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ, μια διακυβερνητικής οργάνωσης για το προϊόν, επισήμανε στο Euronews ότι η υπερπροσφορά καφέ τα τελευταία δύο χρόνια είναι η αιτία της πτώσης των τιμών. Ο Σέτε δεν κατηγορεί κάποια συγκεκριμένη χώρα για αυτό το πρόβλημα, αλλά επισημαίνει ότι αρκετές χώρες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, το τελευταίο διάστημα: «Θα ανέφερα ιδιαίτερα την Βραζιλία, το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Ονδούρα, αλλά δεν είναι οι μόνες».

Τι σημαίνει όμως αυτό για τους παραγωγούς καφέ;

Σύμφωνα με την οργάνωση Fairtrade , περισσότερα από 125 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τον καφέ για να ζήσουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!