Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ιταλία: Το στρατόπεδο του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα
[Euronews]: Ιταλία: Το στρατόπεδο του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

[Euronews]: Ιταλία: Το στρατόπεδο του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες στις 4 Δεκεμβρίου για μία σειρά συνταγματικών αλλαγών, που έχει προτείνει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πολιτικοί αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική διαδικασία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού στόχο έχει να θέσει ένα τέρμα στην ασταθή διακυβέρνηση της χώρας. Στα 70 χρόνια δημοκρατίας, έχουν ορκιστεί 63 κυβερνήσεις.

Μία από τις βασικές αιτίες είναι ότι οι νόμοι περνούν κι από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, κάτι εξαιρετικά χρονοβόρο, τις περισσότερες φορές.

Η γερουσία βρίσκεται στο στόχαστρο αυτού του δημοψηφίσματος ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην βουλή των αντιπροσώπων.

Η γερουσία αυτήν την στιγμή απαρτίζεται από 315 μέλη, τα οποία θα περιοριστούν στα 100, εκ των οποίων 74 περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και 5 ορισθέντες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στις αρμοδιότητες των τοπικών αρχόντων κάτι, που δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα κομμάτων όπως της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.

«Είναι μία μεταρρύθμιση, που αφαιρεί εξουσίες, την ελευθερία και τα κονδύλια από τις περιφέρειες, ακόμη κι από εκείνες με την καλύτερη διαχείριση», τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!