Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ισπανία: «Μοιράζουν» τα υπουργεία
[Euronews]: Ισπανία: «Μοιράζουν» τα υπουργεία

[Euronews]: Ισπανία: «Μοιράζουν» τα υπουργεία

Έχουν να μοιράσουν τα υπουργεία, να συμφωνήσουν στους βασικούς άξονες της πολιτικής τους και κυρίως να ξεπεράσουν το κακό κλίμα μεταξύ των αρχηγών τους.

Τα επιτελεία των Σοσιαλιστών και των αριστερών Ποδέμος δίνουν μάχη με τον χρόνο και με την αμφίπλευρη καχυποψία, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για μία κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία.

Ο χρόνος πιέζει, αφού τη Δευτέρα ξεκινάει η συζήτηση στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το σύνταγμα, η όποια κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει, στην πρώτη ψηφοφορία, απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών.

Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, το Σύνταγμα προβλέπει επόμενη ψηφοφορία, δύο ημέρες μετά, με στόχο την απλή πλειοψηφία. Το πόσες έδρες απαιτεί αυτή εξαρτάται από την αποχή των βουλευτών.

Για αυτό ένα από τα κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων είναι αν θα απέχουν από την ψηφοφορία τα εθνικιστικά κόμματα και τα κόμματα της Καταλονίας.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε απλή πλειοψηφία, ο βασιλιάς Φίλιππος έχει το δικαίωμα να δώσει σε άλλον πολιτικό αρχηγό εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ενδεχόμενο που θεωρείται απίθανο, αφού οι Σοσιαλιστές κέρδισαν ξεκάθαρα τις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο.

Εφόσον το αδιέξοδο παραμείνει, ο βασιλιάς δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές που θα διεξαχθούν εντός δύο μηνών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!