Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ιρλανδικό «όχι» στη συμφωνία που ετοιμάζεται για το brexit
[Euronews]: Ιρλανδικό «όχι» στη συμφωνία που ετοιμάζεται για το brexit

[Euronews]: Ιρλανδικό «όχι» στη συμφωνία που ετοιμάζεται για το brexit

Πριν ανακοινωθεί, καν, η διαφαινόμενη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το brexit, ήρθε η πρώτη απόρριψη.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι δεν «περνάνε» οι λύσεις που ετοιμάζονται για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η σχετική ανακοίνωση του κόμματος διευκρινίζει ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε όσα προτείνονται για τα τελωνεία και τα θέματα συναίνεσης και υπάρχει ασάφεια για τον ΦΠΑ».

Γιατί λένε «όχι» οι Βορειοϊρλανδοί

Το DUP εκτιμά ότι οι λύσεις που προκρίνονται για το brexit θα οδηγήσουν σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο «δύο ταχυτήτων», με τη Βόρεια Ιρλανδία να διαχωρίζεται, συνταγματικά και οικονομικά, από την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν σε «θαλάσσια» τελωνεία, προκειμένου να αποφύγουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό, όμως, δεν συμφέρει τις επιχειρήσεις της Β. Ιρλανδίας που στέλνουν εμπορεύματα στο υπόλοιπο Ην. Βασίλειο. Αυτές, σύμφωνα πάντα με το DUP, θα συνεχίζουν να επιβαρύνονται και από τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών κανονισμών, αφού θα παραμείνουν μέλος της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης.

Επίσης, μέλη του DUP τονίζουν ότι για να «περάσει» η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση του συνόλου του βορειοϊρλανδικού κοινοβουλίου.

Θα πρέπει, δηλαδή, να λάβει έγκριση και από τους ενωτικούς και από τους εθνικιστές, τιμώντας όσα προβλέπονται στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!