Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Euronews]: ExoMars: Οι εντυπωσιακές πρώτες φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από τον Άρη
[Euronews]: ExoMars: Οι εντυπωσιακές πρώτες φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από τον Άρη

[Euronews]: ExoMars: Οι εντυπωσιακές πρώτες φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από τον Άρη

Το λιγότερο εντυπωσιακές είναι οι πρώτες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από τον Άρη που έστειλε το διαστημικό σκάφος Trace Gas Orbiter (TGO), το οποίο έχει τεθεί σε δορυφορική τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, στο πλαίσιο της κοινής αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ρωσικής Roscosmos.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έχει κάνει… «θαύματα» η κάμερα CaSSIS (Colour and Stereo Surface Imaging System) του σκάφους, λαμβάνοντας και αποστέλλοντας στην γη εικόνες από ύψος μόνο 250 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια.

Το TGO, η επιτυχία του οποίου πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη εξαιτίας της αποτυχημένης απόπειρας προσεδάφισης στον Άρη με το Schiaparelli τον Οκτώβριο, αποτελεί την πρώτη φάση της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars. Αφίχθη στον Άρη στις 19 Οκτωβρίου και έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν. Κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε 4,2 ημέρες, καλύπτοντας απόσταση 98.000 χιλιομέτρων.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δοκιμάσθηκαν με επιτυχία οι αισθητήρες NOMAD και ACS που θα αναλύσουν τα αέρια στην αρειανή ατμόσφαιρα, με έμφαση στο μεθάνιο, ένα οργανικό στοιχείο που θα μπορούσε να έχει ακόμη και βιολογική προέλευση, δηλαδή μικροβιακή ζωή κάπου στον πλανήτη.

Ένα τέταρτο όργανο, το FREND, που κι αυτό δοκιμάσθηκε με επιτυχία τις τελευταίες μέρες, θα ψάξει για υδρογόνο κοντά στην επιφάνεια του Άρη, πράγμα που μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία νερού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!