Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Το Euronews στη Λιβύη εν μέσω ανάφλεξης των συγκρούσεων
[Euronews]: Το Euronews στη Λιβύη εν μέσω ανάφλεξης των συγκρούσεων

[Euronews]: Το Euronews στη Λιβύη εν μέσω ανάφλεξης των συγκρούσεων

Στις 4 Απριλίου 2019, ο ο στρατάρχηςΧαλίφα Χάφταρ διέταξε τον αυτοανακηρυγμένο «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» να πάρει την έλεγχο της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης .

Αποστολή του Χάφταρ ήταν «να καθαρίσει την περιοχή από τρομοκρατικές οργανώσεις».

Αλλά οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαράτζ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία έχει τη στήριξη του ΟΗΕ, ορκίστηκαν να καταστείλουν την «απόπειρα πραξικοπήματος».

Μέσα σε έναν μήνα, πάνω από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 50.000 εκτοπίστηκαν και η Λιβύη βούλιαξε κι άλλο στο χάος, από το οποίο σχεδόν όλοι προσπαθούν να γλιτώσουν.

Κάποτε ένα από τα πιο εύπορα κράτη της Αφρικής, η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος από τότε που η αστική εξέγερση με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έφερε τέλος στην ηγεσία του Μουαμάρ Καντάφι.

Τόσο πολύ που κάποιοι εδώ θυμούνται την εποχή που ο Καντάφι κυβερνούσε τη Λιβύη με σιδηρά πυγμή, όπως ο Γουαντάχ Αλκίς που πολεμούσε κάποτε στο πλευρό των ανταρτών. Ο Γουαντάχ δήλωσε στην κάμερα του Euronews: «Δεν επαινώ τον Μουαμάρ Καντάφι. Ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν ένας δικτάτορας και δεν έκανε τίποτα καλό για τη χώρα επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Άλλα το να έχει τον έλεγχο ένας άνδρας, είναι πολύ καλύτερο απ’ όλο αυτό».

Πριν από 8 χρόνια, ο Γουαντάχ ήταν μόνο 22 ετών. Πήρε μέρος στην εξέγερση γιατί ήθελε αλλαγή, όπως λέει: «Ένιωθα γεμάτος ελπίδα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!