Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Εσσαουίρα: Η μεγάλη γιορτή της μουσικής Γκνάουα
[Euronews]: Εσσαουίρα: Η μεγάλη γιορτή της μουσικής Γκνάουα

[Euronews]: Εσσαουίρα: Η μεγάλη γιορτή της μουσικής Γκνάουα

Το 22ο Φεστιβάλ Μουσικής Γκνάουα στην Εσαουίρα φιλοξένησε για άλλη μια φορά τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες αυτού του παραδοσιακού μουσικού είδους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Η Σουσίλα Ράμαν έχει ινδοβρετανική καταγωγή. Οι επιρροές της έχουν να κάνουν με την παραδοσιακή μουσική της Ινδίας και του Πακιστάν. Στην μαροκινή πόλη, συνέπραξε με τον Μααχλέμ Χαμίντι Ελ Κάσρι, ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες της μουσικής Γκνάουα. Ο τίτλος μααχλέμ σημαίνει βιρτουόζος του είδους.Η 45χρονη μουσικός ζει και εργάζεται στο Λονδίνο:

«Μου αρέσουν οι διαπολιτισμικές συνεργασίες. Γι’ αυτό είναι συναρπαστικό για μένα να βρίσκομαι στο Μαρόκο. Μου αρέσει πολύ η τελετουργική μουσική. Το να είσαι σε κατάσταση έκστασης είναι πολύ ενδιαφέρον. Επηρεάζει τον τρόπο που γράφω στην αγγλική γλώσσα. Η έκσταση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της μουσικής».

Οι Tinariwen προέρχονται από την έρημο Σαχάρα στο Βόρειο Μάλι και έχουν συνδεθεί με τον αγώνα ανεξαρτησίας των Τουαρέγκ, των περιπλανώμενων νομάδων της περιοχής. Κάποτε ήταν ένοπλοι επαναστάτες, τώρα ασχολούνται μόνο για τη μουσική. Το συγκρότημα έχει μάλιστα κερδίσει Γκράμι το 2011: «Μεταφέρουμε το μήνυμα των Τουαρέγκ της Σαχάρας. Μέσα από τη μουσική μας θέλουμε να εξηγήσουμε σε όλο τον κόσμο ποιοι είναι οι Τουαρέγκ και ποια είναι τα προβλήματά τους» αναφέρει ο Αμπντάλα Αγκ Αλχουσεϊνι, μουσικός και συνιδρυτής του σχήματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!