Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ελλάδα: Αυτοί που έπεσαν και αυτοί που ανέβηκαν
[Euronews]: Ελλάδα: Αυτοί που έπεσαν και αυτοί που ανέβηκαν

[Euronews]: Ελλάδα: Αυτοί που έπεσαν και αυτοί που ανέβηκαν

Μία κοινωνία, όπου το χάσμα μεταξύ των περισσότερο και λιγότερο ευνοημένων έχει βαθύνει, είναι η κληρονομία της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων στην Ελλάδα.

Κληρονομιά που καταγράφεται μόνο μερικώς στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αφού όπως ομολογούν και υψηλόβαθμα στελέχης της ΕΛΣΤΑΤ μιλώντας στο euronews, στις έρευνες οι πολίτες δεν αποτυπώνουν πάντα με ακρίβεια την οικονομική τους κατάσταση.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η «ψαλίδα» μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων «άνοιξε» κατά σχεδόν 20% στην περίοδο της κρίσης, εξέλιξη που επηρεάστηκε καθοριστικά από τις ισχυρές πιέσεις που υπέστη η μεσαία τάξη.

Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών: Έτος 2018, ΕΛΣΤΑΤ Touchtidou, Symela

Όπως καταγράφεται στη σχετική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ , ο δείκτης S80 / S20 που μετρά τη σχετική ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος αυξήθηκε κατά 18% (από το 5,6 του 2010 έφτασε στο 6,6 το 2012 και το 2016).

Η ανισότητα έχει “ταυτότητα”: 490%

Στην ανισότητα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων μπορούμε να βάλουμε ένα νούμερο: 490%.

Αυτή είναι η ποσοστιαία διαφορά στο μέσο εισόδημα που διαθέτουν οι οικογένειες που βρίσκονται στα δύο άκρα του εισοδηματικού «φάσματος», όπως προέκυψε από τα στοιχεία που διέθεσε στο euronews το τμήμα ειδικών ερευνών νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, μία οικογένεια (δύο γονείς και δύο ανήλικα παιδιά) που ανήκει στο 25% των πλουσιότερων Ελλήνων διαθέτει ετησίως εισόδημα που ανέρχεται σε 32.133 ευρώ (μετά από την αφαίρεση φόρων και εισφορών για κοινωνική ασφάλιση).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!