Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Εγκρίθηκε η απόσπαση των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης
[Euronews]: Εγκρίθηκε η απόσπαση των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

[Euronews]: Εγκρίθηκε η απόσπαση των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΚΑΣ το αίτημα της «Αττικό Μετρό ΑΕ» σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου» με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση περίπου 14 ωρών. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 13 υπέρ και 2 κατά.Οι δύο που ψήφισαν κατά ήταν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Πολυξένη Βελένη και ο Βλάσης Κουμούσης καθηγητής Δομοστατικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Αποχώρησε στις 4 το πρωί η Αμαλία Ανδρουλιδάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων η οποία και δεν ψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε και ο Μανώλης Κορρές, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ο οποίος δήλωσε παρών και δεν ψήφισε στο τέλος.

Η πρόταση της «Αττικό Μετρό»

Η συζήτηση στη συνεδρίαση, μεγάλο μέρος της οποίας έγινε με την παρουσία και τη συμμετοχή της «Αττικό Μετρό», αφορούσε τις προηγούμενες μελέτες. Η πρόταση της «Αττικό Μετρό» για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την εταιρεία κοστολογείται πολύ λιγότερο από τη λύση της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων με χρονικό ορίζοντα το 2023 αντί του 2026.

Σύμφωνα με τη μελέτη της «Αττικό Μετρό», προβλέπεται η επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στη φυσική τους στάθμη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!